6 hasznos tanács fordítási ajánlat kéréséhez


1. Minél korábban kérj ajánlatot!

A fordítás díja számos tényezőtől függ, de egy biztos: ha sürgősen van rá szükséged, az felárakkal jár. A fordítóirodának nem marad elég ideje a feladathoz legjobban passzoló fordító megtalálására, kevesebb fordító közül tud választani, így a sürgős munkáknál a minőség sem lesz mindig garantálható.

» Ha időben kérsz ajánlatot, akkor árban és minőségben is jobban jársz!

 

2. Minél jobban specifikáld a fordítás célját!

Ha pontosan jelzed a fordítóiroda munkatársának, hogy milyen célból van rá szükséged, milyen típusú felhasználásra kerül, illetve ki lesz a célcsoportja, akkor az komoly segítség a megfelelő fordító megtalálásához, a kedvező fordítói díj kalkulálásához, vagy a fontos kiegészítő szolgáltatások kiajánlásához.

» Publikálásra kerülő anyagoknál elengedhetetlennek tartjuk a lektorálást!

 

3. Minél rövidebb a szöveg, annál olcsóbb!

Kézenfekvő spórolási lehetőség, ha csökkented a fordítandó szavak számát. Ez természetesen a Te munkád növeli, de valóban sokszor előfordulnak felesleges mellékletek, a tartalom szempontjából lényegtelen részek, vagy a szövegben megtalálhatók ismétlődések, amelyeket nem érdemes többször lefordítani.

» Ilyenkor olyan árajánlatot kérj, amely számol az ismétlődésekkel!

 

4. Minél jobb állapotú szöveget adj át!

Ha félkész az anyag és folyamatosan változik a fordítandó szöveg, akkor a végeredmény is változó minőségben, lassabban és drágábban készül el, mintha egyből a végleges verzióval kezdene a fordító. A több változat kezelése, a javítások átvezetése időigényes, drága és jelentősen megnöveli a hibázás esélyét is.

» Végleges verziót küldj át vagy jelezd előre, hogy hol fogsz még változtatni!

 

5. Feleslegesen ne próbálkozz szakfordítással!

Hiába beszéled jól a nyelvet, ismered a szakkifejezéseket, ha nem tanultál fordítani, érdemesebb ezt a munkát specialistára bízni. Nem mindegy, hogy e-mailt fogalmazol vagy egy publikálásra kerülő dokumentumot fordítasz. Az olvasó, az üzletfeled, a megrendelőd azonosítani fogja azt vállalkozásoddal, annak minőségével.

» Számolj utána: mennyi idődbe telne lefordítani és megfelelne-e minőségben!

 

6. Körültekintően használd az internetes fordítást!

Ha esetleg ingyen és gyorsan oldottad meg a fordítást, mindenképpen jelezd a végeredménynél, hogy ez egy gépi, internetes fordítás, mert ezzel sok félreértést és kellemetlenséget elkerülhetsz. Legtöbb esetben ez kockázatos vállalkozás, hiszen az ilyen fordítások még silány minőségűek és nagyon kínossá is válhatnak.

» Ha csak az ár számít, mindenképpen jelezd már ajánlatkéréskor is!